Schipperen

Gepubliceerd op 22 april 2022 om 09:14

Het is een grappige waarheid, maar vrouwen hebben áltijd koude voeten.  Gelukkig hebben de meeste vrouwen een man naast zich waar ze zich aan kunnen warmen. Of ze kopen een elektrische deken bij gebrek aan een man. Een vrouw naast je hebben heeft vaak niet zoveel zin omdat zij ook koude voeten heeft. Het is gelukkig wetenschappelijk bewezen. 

Quest schrijft daarover: “Of het nu thuis is of op kantoor: vrouwen hebben het veel vaker koud dan mannen. Daar is een aantal redenen voor. Ten eerste hebben mannen relatief meer spierweefsel dan vrouwen. En spieren produceren warmte. Dat is ook de reden dat je het warm krijgt als je je inspant. Vrouwen hebben relatief veel vetweefsel. Vetweefsel isoleert, waardoor hun kerntemperatuur hoger blijft. Maar het zorgt er ook voor dat de warmte die de spieren produceren niet naar de uiteinden van het lijf doorstroomt. Tel je daar de slechtere doorstroming van het bloed bij vrouwen bij op, dan krijg je handen en voeten die zo’n twee graden kouder zijn dan die van mannen… Ook reageert het vrouwenlijf eerder op afkoeling, bijvoorbeeld door te gaan rillen. Dat komt weer door die koude voeten en handen, waar de meeste warmtereceptoren zitten.

(https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a25554153/vrouwen-mannen-kou/)


En dan komen wij vrouwen (en mannen) met een volgend probleem, we hebben ook nog eens CIAP.

“De koude voeten ontstaan door neuropathie. Hierbij is de temperatuurregulatie verstoord. Het slecht genezen van wondjes past hier ook typisch bij, omdat ook hiervoor een goede innervatie (zenuwaansturing) van de voeten nodig is, die bij neuropathie verstoord is.” (Drs. Judith van Gaalen, neuroloog in het Radboud UMC, nieuwsbrief 36/juni 2021)

Dus niet alleen hebben vrouwen het altijd kouder, de neuropathie zorgt er ook nog eens voor dat onze temperatuurregulatie verstoord is.

Mijn voeten voelen altijd koud. En toch zijn sokken en sloffen vooral in de ochtend uit den boze. Ik kan ze letterlijk niet verdragen. Gelukkig heb ik koude tegels op de vloer liggen alwaar ik mijn voeten heerlijk aan kan koelen. En als ze écht, écht koud zijn dan pas mogen de sokken en sloffen aan. Dan gaat het verdragen wel een beetje beter.

Moet ik proberen mijn vetweefsel om te zetten in spiermassa? Kijken of dat gaat helpen om mijn warmte beter voor elkaar te krijgen. Of zal ik alleen nog maar gaan sporten om het warm te krijgen? 

Gelukkig heb ik een man die het niet erg vindt dat mijn koude voeten tegen zijn warme benen aan komen te liggen in bed. Dat is even lekker, maar daarna wordt het weer te warm waardoor de pijn weer meer voelbaar is. Het blijft dus schipperen met die voeten. Warmte geeft pijn en kou voelt vervelend. Het blijft dus compromissen sluiten, geven en nemen, marchanderen en laveren.
Misschien is een zeilbootje kopen een optie? Ga ik al laverend schippertje spelen en vergeet ik even de koude voeten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb