Afscheid

Gepubliceerd op 3 april 2022 om 14:37

Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn. Soms heel veel pijn, zoals bijvoorbeeld bij een overlijden, en soms een beetje pijn, omdat je een nieuwe leuke baan hebt gevonden. En soms zit het er een beetje tussenin. Afscheid is letterlijk het “scheiden van personen”’; dus in welke context van heftigheid je ook zit, je zegt gedag tegen andere mensen.

 

Gisteren nam ik afscheid op mijn werk. Het was raar om daar te zijn, omdat ik niet geheel vrijwillig daar weg ga. Ik heb geen andere baan, ik ga niet met pensioen. Ik ben ontslagen omdat ik een ziekte heb en nu afgekeurd ben. Ik ga dus wel een soort van met pensioen, maar met 54 jaar voelt dat toch ook niet zo. Het was dus een heel dubbel afscheid omdat ik niet alleen afscheid nam van mijn collega’s, maar ook van mijn werkende leven.

Ik hou van mijn werk, ik heb altijd geleefd voor mijn werk en opeens kan en hoef ik niet meer. Waar haal ik nu nog mijn meerwaarde vandaan? Wie geeft mij nu nog erkenning voor mijn zijn? Voor wie moet ik nu nog gaan zorgen? Dus met al die tegenstrijdigheden in mij was ik gister aanwezig.

En toch geeft afscheid nemen ook iets goeds. Het zet je letterlijk even in het zonnetje door een prachtige speech, je krijgt bloemen, kaarten, cadeautjes.

Er bestaat een rouwcirkel waarmee iedereen te maken krijgt met verschillende fases van rouw. En dat kan ook om hele kleine dingen gaan, die te maken hebben met verlies in de breedste zin van het woord. Het is een doolhof aan emoties, te weten: ontkenning, boosheid, vechten of onderhandelen, depressie en uiteindelijk aanvaarding. De rouwcirkel heeft inmiddels vele veranderingen ondergaan. Men heeft geleerd dat rouw niet een statisch iets is, maar een vloeiende beweging die steeds weer in golven over je heen kan spoelen, met alle emoties erbij.

En inmiddels heb ik alle fases zeker wel tien keer doorlopen het afgelopen jaar. Boosheid, verdriet, ongeloof, depressie, vechten, wandelen en weer doorgaan.
En gister na mijn afscheid thuis op de bank kon ik het eindelijk loslaten. Ik ben vanaf nu vrijgesteld van werken en kan me op andere dingen gaan richten. Afscheid nemen is een begroeting bij het elkaar verlaten en bij deze, lieve collega’s, ik groet jullie.
Dank voor de fijne jaren, ik ga nu mijn nieuwe pad bewandelen.

 

 

 

Afbeelding: sarahkoller.nl

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.