Dilemma

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 10:40

Ik heb een dilemma. Moet ik tijdens sollicitatiegesprekken eerlijk zijn over mijn ziekte? Wat zijn de voor- en nadelen van wel of niet eerlijk zijn? Het FNV zegt er het volgende over: “Je hoeft niet altijd bij een sollicitatie te zeggen dat je ziek bent. Je bent alleen verplicht om ziektes en beperkingen te melden, waarvan je kunt verwachten dat je hierdoor je nieuwe functie niet goed kunt doen in de toekomst.” (FNV.nl)

 

De FNV zegt daarmee eigenlijk dat ik het wel over mijn ziekte moet hebben, want mijn ziekte bestaat uit beperkingen. Niet langdurig staan, tillen, zitten, praten, lopen, werken etc. etc. Dus ik kan veel maar alles met mate en pauzes en dat zou een nieuwe werkgever toch moeten weten. En hoe vertel je dat dan zonder te zeggen waardoor je die beperkingen hebt.

Ik heb het afgelopen jaar veel gesolliciteerd om maar aan een nieuwe baan te komen. Nog veel in mijn oude werk als hulpverlener en ik word bijna altijd uitgenodigd voor een gesprek. Ik ben altijd eerlijk geweest over mijn ziekte, mijn beperkingen, maar vooral ook over wat ik allemaal nog wel kan.

En naarmate het jaar verstrijkt en ik nog steeds geen nieuwe baan heb, ga ik me toch afvragen of ik niet gewoon mijn mond moet houden. Niets zeggen en pas als ik de baan heb, zeggen dat ik toch niet zo heel veel kan. Dat voelt niet goed, maar nu heb ik het gevoel steeds op mijn ziekte afgewezen te worden.

Dus een dilemma, ben je eerlijk? Of houd je je mond dicht?

“Door lagere rechters wordt deze lijn gevolgd: op een sollicitant rust de plicht om de werkgever tijdens de sollicitatie op de hoogte te brengen van een (chronische) ziekte als de ziekte of handicap de sollicitant ongeschikt maakt voor de functie waar hij op solliciteert en de sollicitant dit ook weet, althans had behoren te beseffen.
Het enkele feit dat iemand een ziekte of handicap heeft, maakt de sollicitant nog niet ongeschikt om die bepaalde functie uit te oefenen. Alleen als een werknemer weet dat hij eigenlijk medisch ongeschikt is voor de werkzaamheden of dat de kans groot is dat de werknemer in die nieuwe werkzaamheden aanmerkelijk ziekteverzuim zal krijgen, moet hij dat van te voren mededelen.” (www.wsadvocaten.nl/verzwijgen-van-ziekte-bij-sollicitatie)

Dus de conclusie is eigenlijk om eerlijk te blijven. Wil je niet meteen op staande voet ontslagen worden, zou je in het gesprek dus eerlijk moeten zijn over je beperkingen door ziekte. En in de sollicitatiegesprekken waarderen mensen het echt dat je eerlijk bent, alleen blijft de afwijzing elke keer pijn doen.

Zal er ergens nog een werkgever zijn die én een leuke baan heeft én in mij gelooft?
Ik blijf hopen, maar mijn vertrouwen wordt wel steeds minder….

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb