Bedelstaf

Gepubliceerd op 2 oktober 2022 om 10:18

Iemand die aan de bedelstaf geraakt is een niet te benijden persoon. Hij of zij is in grote armoede vervallen en heeft geen geld of bezittingen meer. Door middel van bedelen en het ontvangen van aalmoezen kan diegene in zijn primaire levensonderhoud voorzien.

En doordat zwervers en armoedzaaiers in vroeger tijden vaak met een stok of staf rondliepen is de term ‘bedelstaf’ in gebruik geraakt. De eerste keer dat het gedocumenteerd is opgedoken in onze Nederlandse taal was al in 1155: “Hy loopt op den draf naar den bedelstaf.” (Historienet.nl)

Gelukkig ben ik zelf niet aan de bedelstaf geraakt. Maar de collecteweek van het spierfonds kwam wel erg dichtbij (11 t/m 17 sept) en ze zochten collectanten. Dus voelde ik me min of meer geroepen mee te helpen collecteren. Ik sta immers erg achter hun doelstellingen en hoop dat ze CIAP en andere spierziekten de wereld uit kunnen helpen. Helaas voor het spierfonds heb ik me niet opgegeven. Ik heb namelijk geleerd dat bedelen niet goed is om te doen. Zo mocht ik als kind ook niet meelopen met Sint Maarten. Mijn moeder vond dat bedelen om snoep en bedelen doet men niet. Dus gingen wij altijd naar de bioscoop. Iedereen had de volgende dag zakken snoep, ik helaas niets.*  

Maar goed, wat dan wel te doen? Ik wil wel iets goeds doen voor het spierfonds. Met een collectebus langs de deuren is dus iets wat ik niet snel zou doen.

Nu las ik dat er op 8 oktober een Oranjepad wandeling (hetoranjepad.nl) is georganiseerd door het spierfonds om mee te lopen om geld in te zamelen. Daarna onthaald door Prinses Beatrix haarzelf, met muziek en ander entertainment.  Lijkt me super leuk, ik hou van wandelen tenslotte net als vele mensen met mij die dit nog kunnen. Rollen kan trouwens ook die dag, alle paden zijn rolstoeltoegankelijk. Je kan je nog steeds opgeven!

Maar helaas kan ik zelf niet naar het oranjepad, want ik wandel die dag al de Waterliniewandeltocht. Is ook wandelen, maar dan ergens anders. Dus bedacht ik het volgende: een mailtje naar het spierfonds met de vraag of ik dan wel een T-shirt van hen mag ontvangen. Die ga ik dan dragen om zo reclame te maken. Ik kreeg echt super lieve reacties en een week later een knaloranje

T-shirt in huis.

En zo geraak ik toch een beetje aan de bedelstaf. Zonder staf, maar wel in shirt.

Wil je alsjeblieft geld overmaken aan het Prinses Beatrix Spierfonds (www.spierfonds.nl) opdat de knappe wetenschappers hun onderzoek kunnen blijven voortzetten. Je ziet mij vast wel ergens in het oranje lopen, zo rond Baarn of Utrecht. Denk dan ach, alles wordt al zo duur, die paar aalmoezen kan ik ook nog wel missen.

Ik ga je dankbaar de hand schudden mocht ik je zien, ik loop in het knaloranje 😊

 

* Noot van mijn moeder: “Maar wel een leuke film gezien met patatjes etc….

 

 

Foto gemaakt op 8 oktober.
Het was leuk dat het shirt ook mooie gesprekken tot gevolg had. 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.