Verslaafd

Gepubliceerd op 19 juli 2021 om 09:44

CIAP staat voor Chronische Idiopathische Axonale Polyneuropathie. Heel lang ben ik op zoek gegaan naar de I van Idiopatisch. Het betekent letterlijk ‘zonder oorzaak’. En daar kon ik maar slecht mee omgaan, dat iets zonder oorzaak is. Ik ben een mens van oorzaak en gevolg. Doe dit, dan volgt dat. Het maakte mij angstig en onzeker de oorzaak niet te weten. Zagen de artsen niet iets over het hoofd? Had ik toch niet ergens een gezwelletje ofzo?


 

Ik kom uit een geschiedenis waarin alcohol altijd rijkelijk vloeide. Waarin er geen stop was, ik kon mezelf geen halt toeroepen. In 2014 ben ik ermee gestopt, klaar was ik ermee. Genoeg alcohol gedronken voor de rest van mijn leven. En nu al 7 jaar clean zoals ze bij de AA zo mooi zeggen.

De AA, ik dacht voor de eerste kennismaking daar alleen maar zwervers en andere mensen uit de goot aan te treffen. Niets verbaasde me echter meer dan dat het mensen waren zoals jij en ik, mensen die me een spiegel voorhielden. Gewone mensen met een gevecht voor het leven dat verslaving heet. Ook een ziekte, maar hier vaak wel met een oorzaak en een gevolg.

Toen ik in 2019 bij de huisarts kwam met mijn klachten van dove voeten, was haar voorlopige diagnose dat het wel eens polyneuropathie kon zijn. Alcoholisme is namelijk één van de mogelijke oorzaken van polyneuropathie. Hoewel niet leuk, ik had wel een oorzaak. Maar de neuroloog, naar wie ik was doorverwezen, was er heel helder in:  mijn alcoholgebruik kon de oorzaak niet zijn, dat was echt te lang geleden.

Maar waar kwam het dan wel vandaan? Immers dat getintel, die pijn en messteekgevoel in mijn benen moest toch ergens vandaan komen? Na vele bloedonderzoeken was de oorzaak nog steeds niet helder. Het was geen suikerziekte, geen erfelijkheid, geen ziekte van Lyme, geen vitamine gebrek, geen nierziekte, geen schildklier die geen haast maakte. Kortom er was geen oorzaak en dus ook geen gevolg. En zonder oorzaak is er ook geen oplossing. Het is helaas niet te verhelpen met extra vitamines. Het is en blijft altijd. En wordt alleen maar erger.

De I van Idiopatisch staat voor ‘eigen ziekte’. Net of je ervoor gekozen hebt om deze ziekte je eigen te maken. Of, en misschien is dat wel veel nuttiger, moeten we het ons wel eigen maken, hebben we geen keus. Leren omgaan met de achteruitgang, de pijn, de disbalans, de extreme vermoeidheid. Een ziekte eigen maken. Ik weet niet of het me ooit gaat lukken, maar voor nu heb ik er in ieder geval iets meer vrede mee dat het zonder oorzaak is.

Want laten we Proosten! op het leven. Dat kan ook met een Spa rood.
Krijg je in ieder geval géén kater van!  

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.