Restorative

Gepubliceerd op 25 november 2022 om 12:49

Als je mij twee jaar geleden had gevraagd of ik ooit dingen zou doen die door mij als ‘zwevend’ werden ervaren zou ik keihard “Nee” hebben geroepen. Zie je mij al op zo’n matje liggen? Of dat ik dingen zou doen waar ik letterlijk ‘niets’ zou doen? Dat ik tot rust zou komen. Echt niet! Nooit van mijn leven.

 

Mijn hele opvoeding was daarop gericht. ‘Ledigheid is des duivels oorkussen’. Wat betekent iets als ‘met luie mensen loopt het niet goed af’. Ledigheid is een oud woord voor 'luiheid' en oorkussen is een verouderd woord voor 'hoofdkussen'. Het wordt gebruikt als vermaning tegen iemand die niets uitvoert.

En toch… als je ouder wordt en je krijgt een spierziekte én je wordt ook nog eens afgekeurd door het UWV, dan verandert je leven drastisch. Van het ene op het andere moment lig je bijna niets te doen op een matje. En elke keer als ik daar lig verbaas ik me weer opnieuw dat ik dit nu kan en er ook nog van leer te genieten. Echter wel met een beetje schuldgevoel.

En toen, op een ochtend waar ik naar Yinyoga zou gaan, had de juf een ander plan. Restorative yoga werd het vandaag. Ons matje was bedolven onder kussens, dekentjes en andere benodigdheden. Wat is dit? Maar al gauw werd het duidelijk, Restorative yoga staat voor ‘to restore’.

Restorative yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’. En hiermee wordt bedoeld dat je met deze yoga het zelfherstellende vermogen van je lichaam aanspreekt. En dit kan hard nodig zijn na of in een periode van fysieke of geestelijke overbelasting. Je lichaam kan veel meer dan je denkt, alleen moet je het wel de rust geven die het nodig heeft. Het heeft vele voordelen zoals vermindering van stress, meer ruimte en soepelheid in je lichaam, verbetering van je ademhaling en meer rust in je hoofd en je lichaam.

Mij innestelend in de kussens, toegedekt worden door de juf met warme dekens lag ik daar de hele les mezelf te ontspannen. En ik geraak in een zijn van ‘niets’, want deze keer waren er geen gedachtes over vroeger of schuldgevoel en dat ik dit nooit zou doen. Dit keer waren de gedachtes zacht en liefdevol en heerlijk wegdromend. In het ledige, zou je zelfs kunnen zeggen.

Het klopt toch wel een beetje, die uitspraak, van dat oorkussen enzo. Maar wat hemels dat ik daar nu lig met mijn hoofd op dat zachte kussen, zonder enige echte gedachtes, maar in volle rust genietend van het ontspannen zijn. Kom maar op met die duivel. Ik wil hem best uitleggen dat totale rust goed is voor mensen zoals wij, die altijd te druk zijn geweest en nu gedwongen worden een stapje terug te doen.

En ach, die duivel wordt óók een dagje ouder, die snapt het ondertussen vast wel!

 

 

 

 

 

Bron:
wereldvanyoga.nl
Onzetaal.nl

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb