Winst

Gepubliceerd op 31 oktober 2021 om 09:27

De afgelopen weken kwam ik twee begrippen tegen die mij bleven puzzelen:
‘Ziektewinst’ en ‘Verslaafd zijn aan ziek zijn’. Dus puzzel even met me mee…
Kunnen wij (CIAP/DVN) patiënten verslaafd zijn aan ziek zijn om zo ziektewinst te verkrijgen? Wat levert ziek zijn ons op? Krijgen we er meer aandacht mee, gaan mensen ons anders behandelen? Worden wij van gezonde mensen opeens zielige wezens die niets meer kunnen? En wat levert ons dat op? Wat halen wij er dan voor winst uit?
Want tegenover winst staat ook verlies. Dus als we iets winnen, verliezen we automatisch ook wat zou je zo zeggen.

 

Vluchten wij in onze symptomen waardoor we profiteren van onze omgeving?
Eigenlijk klinkt het heerlijk en ik denk dat iedereen het wel eens gedaan heeft. Als kind, net doen alsof je ontzettend ziek bent zodat je niet naar school hoeft. Even die extra aandacht krijgen van je ouders met een kopje thee en een knuffel. Hoe heerlijk wentel je jezelf niet in je bedje, fantastisch toch. Om de volgende dag weer gelaafd naar school te gaan. Je zou er zo verslaafd aan raken, ware het niet dat (de meeste) ouders er niet intrappen, hup naar school jij.

Waarom puzzelen juist deze begrippen mij zo? Wentel ik me ook in mijn ziek zijn? Raak ik er verslaafd aan? En ja, op een bepaalde manier wel natuurlijk. Ik schrijf columns waar aandacht op komt. Ik zeg in alle sollicitatiegesprekken (die ik moet doen vanwege het 2de spoor) dat ik ziek ben. En ja dat levert aandacht op: “oh, wat erg voor je”

Maar naast winst staat ook verlies. Verlies van mijn toneelgroep, verlies van energie, verlies van leuke banen (want niemand neemt me aan), verlies van kracht en ga zo maar door. Dus is mijn winst dan in balans met mijn verlies?

Als ik mocht kiezen zou ik zeggen “hou deze winst maar en haal deze ziekte maar gauw weg”. Ik hoef niet verslaafd te zijn aan ziekte, ik krijg die aandacht ook wel zonder pijn.

Hoe profiteren wij van ziek zijn? Want is het niet zo dat we ons met CIAP juist heel groot houden? Dat we onze grenzen overgaan om maar niet te laten zien dát we iets verliezen?

Want zeg nou zelf; als wij aandacht op ziek zijn hadden willen hebben, hadden we wel een griepje voorgewend. Ons nog een keertje omgedraaid in bed, met een heerlijk kopje thee, om morgen gezond weer op te staan.

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.