PRET

Gepubliceerd op 19 september 2021 om 19:42

In mijn beleving is er een verschil in moeheid.
Je hebt, zeg maar, de gezonde moeheid. Je sport hard en bent daarna lichamelijk moe. Je gaat lekker douchen en je bent weer opgeknapt. Oftewel je batterij laadt snel op. En je hebt de ‘zieke’ moeheid. Daarvan kom je niet meer bij, je laadt -bijna- niet meer op.

De gezonde moeheid is fijn. Je hebt iets gedaan waar je moe van wordt. Daar kan je gewoon trots op zijn en of dat nu komt van sporten, schoonmaken, of de tuin doen, het geeft grote voldoening. Ik ben moe omdat ik gepresteerd heb.

De zieke moeheid is er altijd. Bewegen, praten, denken, concentreren, alles gaat moeilijker vanwege de uitputting. Je wilt eigenlijk het liefst slapen. Je hebt er niets voor hoeven doen, het is er altijd. Het is meer een soort van mist die niet weggaat maar in golven in je hoofd dwarrelt. Het voelt als een constante wedstrijd om te winnen, die veroverd moet worden.

En natuurlijk zijn er goeie en slechte dagen. Vaak volgt de slechte dag na een goeie dag. Omdat we nou eenmaal mensen zijn die dan weer hard over de grenzen heengaan, op die goeie dag. We doen meer, hebben meer plezier omdat we dan weer iets presteren, iets kunnen. En ja, we weten donders goed dat we de grenzen overgaan, maar ach denken we dan…. ‘morgen zien we wel weer’. En ja, de rekening wordt dan hard aan ons gepresenteerd. En hopelijk hebben we dan nog energie over om terug te kijken op een mooie dag, maar meestal ontbreekt ons dat zelfs.

Op de site van de hersenz.nl vond ik een leuke PRET methode om om te gaan met onze moeheid. De PRET-strategie wordt vaak geadviseerd aan mensen die vermoeidheidsklachten hebben.
PRET staat daarbij voor:
P – Pauzeren; op tijd inzien wanneer je moet stoppen. Je grenzen leren kennen. Spanning en ontspanning in balans brengen.
R – Rustige omgeving; zet muziek, radio en tv uit tijdens het lezen of een gesprek voeren om te voorkomen dat je wordt afgeleid. Zorg ook voor een rustige inrichting van de kamer.
E – Eén ding tegelijk; concentreer je op elke handeling. Zet bewust koffie en voer niet ondertussen een gesprek.
T – Tempo aanpassen; pas je tempo aan de nieuwe situatie aan. Het heeft geen zin om je oude tempo na te streven, dat is niet realistisch en werkt vaak juist averechts.

Dus als we met zijn allen nou eens PRET zouden hebben. Met zijn allen ons hieraan houden. Een mindset maken en niet meer denken aan het woord ‘moeheid’ maar aan het woord PRET. Woorden hertalen kan echt helpen ons denken positiever te krijgen. De PRET gaan volgen, zouden we daarmee niet meer goeie dagen krijgen?

Met gewoon het hebben van PRET, hihihi 😊

 

Reactie plaatsen

Reacties

Marja Draaijer
3 jaar geleden

Daar ben ik weer. PRET hebben dat had ik nu net even nodig. Bedankt voor dit inzicht.
Groet Marja