Hitteplan

 

 

Door Nicole Weddepohl, ervaringsdeskundige
Diagnosewerkgroep CIAP/MGUS pnp 22 september 2022

We kreunen, steunen en puffen wat af deze zomer. We transformeren in ons kleine landje naar hete zomers vol zonneschijn en stralende blauwe luchten. We krijgen te maken met het RIVM, die deze keer niet waarschuwt voor corona, apenpokken of andere enge dingen, maar dat we moeten opletten voor extreme zonkracht, ons goed insmeren en veel water moeten drinken. Ons hitteplan bestaat uit drie fases, te weten oververhitting, hitte-uitputting en hitteberoerte. Het mag duidelijk zijn dat de laatste de gevaarlijkste fase is.

Voor de één is het heerlijk en geniet diegene van de hitte, de klamme luchten en kan het niet warm genoeg zijn. De ander bezwijkt met klotsende oksels en met een rood hoofd onder deze weersomstandigheden en gaat oververhit ten onder. Kortom, het is maar net wat je lekker vindt. Het weer is iets wat we (gelukkig) nou eenmaal niet kunnen controleren en beheren. We moeten het er maar mee doen. Wat voor de één de heldere hemel is, is voor de ander zo heet als de hel.

Ik ben iemand die houd van de hitte. Echt, kom maar op met die warmte. Voor mij geen luxe airco in huis, mij te koud. Ik ben altijd al iemand geweest die van de warmte houdt. Ik ga in de zon zitten zodra het kan al is het midden in de winter, heerlijk!! Ik word snel bruin, verbrand zelden en ja, als het mij te heet wordt ga zelfs ìk -verstandig- onder een parasolletje zitten.

Alleen gooit de CIAP nu roet in het eten. Mijn pijnlijke benen houden helemaal niet van warmte, laat staan van de hitte van de afgelopen weken. Die benen van mij zijn anti-hitte. Koelte willen ze, kou, bevriezing, ijs, de vriezer. Kortom, stevig in protest die benen van mij. Ze gedragen zich als twee oude wijven die alleen maar kunnen klagen. De pijn zet zich uit en slapen lukt opeens niet meer.

Wat nu? Want ik heb geen invloed op de warmte. Het kwik blijft stijgen en ook de pijn in mijn benen stijgt vrolijk mee. De rest van mijn lijf gaat prima, maar zelfs wandelen -mijn grote hobby- wordt steeds minder. Het lukt gewoon niet meer.

Dus kijk ik nu verlangend uit naar de koelte. Naar de herfst met zijn prachtige kleuren, naar de winter waarin ik met blote voeten in de sneeuw kan huppelen. Voor nu kan ik niets anders doen dan meegaan met de flow. Rustig blijven, veel drinken, mezelf koel houden, woning koel houden en op andere mensen letten. Ik volg braaf het RIVM op de voet.

Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus blijf ik wel genieten van de warmte en alles eromheen. De vakantie die heerlijk was, de gevulde terrasjes, de gezelligheid van het buitenleven. Alles met mate en rustig aan doen, dat is mijn hitteplan. Met een glas water in de hand en veel koude voetenbadjes genieten mijn benen optimaal.