Strijkplank

Gepubliceerd op 13 juli 2022 om 08:49

Een plank kenmerkt zich -over het algemeen- als een plat lang rechthoekig houten geval. Het is onbuigzaam.

Neem nou bijvoorbeeld een strijkplank. Het is een langwerpig houten gebruiksvoorwerp dat enige stevigheid bezit om er je was op te kunnen strijken.

En neem nou ook de uitdrukking “zo stijf als een plank” wat dan slaat op het onbuigzame lichaamsdeel dat zich niet meer zo makkelijk laat meebewegen.

Stijfheid is in mijn lijf een veel voorkomend probleem. Of het nou in mijn kuiten zit, in mijn rug, nek, schouders of grote teen, elke week is weer wat raars met me aan de hand. Ik voel me net een strijkplank, zo’n stijf lelijk ding dat daar maar staat met zijn gekruiste pootjes en niet van zijn plek af komt.

Ik kan me ook gerust een gekreukeld overhemd voelen dat op die plank ligt. Wanhopig wachtend tot ik weer gladgestreken wordt door een warme strijkbout in de vorm van stevige massagehanden. Handen die ervoor zorgen dat ik weer glad en soepel de kast in kan.

Zo stijf als een plank dus. Elke week die kreukel die weer gladgestreken moet worden. Het lijf dat niet meer naar behoren mee wil werken. Hoe raar ook -ik zie er geen enkel verband in- maar het lijkt of de CIAP ervoor zorgt dat het lijf steeds maar weer op slot gaat. Opnieuw wachtend tot het weer gladgestreken wordt.

Mijn strijkbouten zijn van onschatbare waarde. Mijn fysiotherapeute en mijn masseur hebben gouden handjes die mij -soms hardvochtig- weer ontstijven. Een pretje is het zeker niet altijd, ze pakken me vaak ruw aan, die therapeuten, maar wel super nodig. ‘Van dik hout zaagt men planken’ zullen die twee wel denken. Ik zou echt niet meer zonder ze kunnen en willen. Glad ben ik dan weer, ik kan mezelf weer aantrekken en heerlijk aanvoelen in mijn lijf.

Helaas is het elke keer van korte duur. Die strijkplank wordt in mijn huis niet meer opgeruimd, blijft staan waar die staat, want opruimen kost veel te veel moeite. De kreukels schieten ergens mijn lijf weer in en ik kan weer gestreken worden. Ik zou wel permanent een strijkbout in huis willen hebben.

Ik heb ontdekt dat ik eigenlijk een fantastische plank ben; strijkplank, surfplank, snijplank, vloerplank, een plank is een plank en ik hoor erbij. Helaas wel zo'n stijve plank, maar als plank doe ik het echt wel oké....
Ik droom mezelf soepel, alleen de realiteit haalt me elke morgen weer in. 

 

 

Met grote dank aan mijn hulpverleners die mij bijstaan met hun warme handen en mijn plankgevoel eventjes in de kast weten te zetten.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb