Beladen

Gepubliceerd op 5 december 2021 om 15:09

In het myocafe* kwam het onderwerp seksualiteit en intimiteit aan de orde.

Een prachtig mooi, maar nog steeds beladen onderwerp. En daar wil ik iets over delen. Tijdens mijn opleiding tot relatie- & gezinstherapeut werden we als studenten de straat op gestuurd. Met de opdracht: “ga door middel van interviews seksualiteit en intimiteit bespreekbaar maken hier in Wezep”. Het voelde alsof onze opdracht erg moeilijk was en onmogelijk om uit te voeren. in tweetallen werden we de straat opgestuurd, ga ervoor!

 

 

En toen, als beginnend therapeut begon ik mensen op de markt aan te spreken met de vraag: “Wat betekent intimiteit voor u?” En dan is het gekke dat iedereen antwoord geeft en de prachtigste verhalen ontstaan. Mensen vinden het helemaal niet moeilijk om over seksualiteit of intimiteit te praten. Sterker nog, mensen vinden het eigenlijk wel heel fijn en zijn verrassend open tegen een wildvreemde.

Later terug in de klas had iedereen prachtige verhalen en dezelfde ervaring. Praten over deze ‘beladen’ onderwerpen is helemaal niet zo beladen. Ja, er komen veel emoties bij kijken. Van genieten van elkaar, van het hebben van genot met elkaar, maar ook het gemis van seksualiteit, het ervaren van verlies.

Met een spierziekte wordt het praten over intimiteit en seksualiteit binnen de relatie ook niet perse makkelijker. Partners kunnen elkaar gaan ontlopen; de relatie verandert misschien wel in mantelzorger/patiënt, waardoor alle intimiteit die er ooit was verdwijnt en verloren gaat. Met het binnensluipen van een spierziekte verandert er veel in een relatie, maar dat hoeft het mooie samenzijn dat er ooit was niet te laten verdwijnen.

Intimiteit staat voor verbondenheid met elkaar. Het gaat over een verbinding met elkaar op het diepste gevoelsniveau, over het volledig vertrouwen en je compleet op je gemak voelen bij elkaar. Seksualiteit gaat over gevoelens van lichamelijke aard, opwinding, genot, lust en fantasieën.

Dus deel die fantasieën, deel je onzekerheid, wees kwetsbaar en open. Maak van dat lastige,  beladen onderwerp een open en gezamenlijk iets. Ik gun iedereen een wildvreemde die ze ergens aanspreekt, want er over praten en (weer) naar elkaar (leren) luisteren verandert de relatie altijd ten goede.
Ik wens jullie veel lol en plezier met dit ingewikkelde, lastige, beladen en prachtige onderwerp!   

 

 

 

*Het myocafe is een online platform voor mensen met een spierziekte van de vereniging @spierziekten.nl

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Marja Draaijer
2 jaar geleden

Mooi verwoord en helemaal waar.
Mijn insteek is ook altijd geweest. Ga op zoek naar wat je verbind. Maar dit geld niet alleen voor dit onderwerp.
Wens je mooie dagen en een goed 2022.
P.s is het goed gegaan bij UWV.
Komt later wel eens.

Groet Marja