Diagnose

Gepubliceerd op 2 maart 2021 om 09:16

Wanneer is een ziekte een ziekte? Wanneer ben je officieel  ziek? Wat als de één het een ziekte vindt en de ander het bagatelliseert? Wat als de één nooit ziek mag zijn en de ander als hypochonder door het leven gaat? Wat te vinden van een neuroloog (nummer 2) die je opbelt en zegt dat je CIAP hebt met DVN, dat het een spierziekte is, maar dat je er niet aan doodgaat? Er oud mee kan worden én dat het een langzaam ziekteverloop heeft? Ben je dan ziek of valt het allemaal wel mee?

 

In 2018 kreeg ik rare klachten, de ballen van mijn voeten voelden als doof aan. De fysio kon er niks mee. Beetje masseren dat wel, maar helpen deed het niet. Begin 2019 toch maar eens naar mijn huisarts gegaan. Het werd toch wel steeds erger, dat dove gevoel. En zij verwees mij eigenlijk meteen door naar de neuroloog. Deze dame, neuroloog nummer 1, kon mij redelijk snel zien en deed een EMG, een zenuwgeleidingsonderzoek (prachtig woord trouwens, ik ga toch weer vaker galgje spelen). Omdat ze twijfelde of het nou iets was of niet verwees zij mij door voor een second opinion naar een andere neuroloog, nummer 2, gespecialiseerd in DVN. En hij belde mij dus echt vrolijk op met bovenstaande diagnose.

Omdat hij het allemaal zo vrolijk vertelde voelde ik mij, ondanks mijn klachten, dus niet ziek. Ik had wel wat, maar het stelde kennelijk niks voor. Dat inmiddels mijn hele benen in brand stonden, dat maakte kennelijk niet zoveel uit voor deze twee neurologen. Op zoek naar een andere neuroloog kwam ik uit bij het UMC, maar neuroloog nummer 3 wilde mij niet eens zien. Ze bevestigde nog net de diagnose. Aangezien ik me door de neurologen niet serieus genomen voelde, ging op zoek naar neuroloog nummer 4. De pijn werd namelijk bijna onhoudbaar en neuroloog nummer 1 zei alleen maar “kom over een half jaar maar terug, als je dat graag wilt”.

En wat een verademing. Nummer 4 luisterde en nam mij serieus. Gaf aan dat ik echt wel ziek was, dat ik mij niet aanstelde. Dat CIAP een ziekte is waar sommige mensen last van hebben en nog steeds niemand weet waar het van komt en wat het precies is.

Dit is ook de reden van dit schrijven; om mensen te helpen zich hierin te herkennen.
Want ja, je bent ziek en nee, je overdrijft niet.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb