Cirkel

Gepubliceerd op 11 juni 2021 om 10:01

Een cirkel is een volmaakt gesloten ronde lijn. In de wiskundige wereld wordt het beschreven als een ‘verzameling punten in een plat vlak met een constante afstand tot een centraal middelpunt’. Een cirkel staat symbool voor leegte, voor oneindigheid en absolute vrijheid.
Voor mij is een cirkel het mooiste symbool van perfectie. Het heeft geen begin of eind, het is een eeuwige lijn. Als natuurliefhebber is op zoek gaan naar cirkels ook helemaal niet moeilijk; de natuur geeft vele kunstwerkjes.

Mijn wereld van ziek zijn en CIAP hebben voelt ook aan als een cirkel. Alsof ik een hamster ben in zo’n looprad. Het voelt alsof ik in een vicieuze cirkel ben beland. Een situatie waar ik niet of moeilijk uit kan komen. Stress, pijn en vermoeidheid lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, zonder begin of eind.

Het werkt als volgt:
(Chronische) stress geeft extra spierspanning.
Dat leidt tot meer pijn.
Stress levert een lagere pijngrens op en dus een hoger pijngevoel.
Meer pijn leidt weer tot slecht slapen en concentratieverlies.
Wat weer leidt tot meer vermoeidheid.
Meer vermoeidheid leidt weer tot meer stress.
Stress geeft weer extra spierspanning etc. etc.

En zo is de cirkel rond.
Stress en vermoeidheid kunnen dus geen klachten op zich veroorzaken, maar door stress en vermoeidheid verlaagt je acceptatieniveau van je pijngrens wel.  Dus daar ga je als hamster, rond en rond. Zonder ontsnappingsroute, je zit hopeloos vast in het rad. Want pijn blijft mij de hele dag vergezellen, ondanks medicatie. De pijn komt er dwars doorheen.

Ik hoor het je al zeggen: ‘Stop dan met de stress dan is de pijn ook weg’. Tja, dat zou mooi zijn. Ik doe al zo mijn best. Ik werk minder, ik hou keurig de pauzes, slaap elke middag, ga op tijd naar bed en probeer gezond te eten. En nog voel ik me super vermoeid, energieloos, uitgeput. Weet niet meer wat ik nog meer kan doen.

Ik zou willen dat ik als paardenmeisje in het midden zou staan, een paard aansturend dat keurig rondjes om mij heen cirkelt. Samen de perfecte cirkel vormen waar wiskundigen jaloers op zouden zijn. Dan zou ik controle hebben in plaats van die hulpeloze hamster zijn en kan ik op zoek naar de absolute vrijheid.
Het voelt goed om nog even te blijven rondcirkelen op deze vrije gedachte.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb