Spreidingswet

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 22:42

Er wordt momenteel veel gesproken over de omstreden spreidingswet. Er wordt getwist, gevochten en gehuild, de ellende is niet te overzien als het aankomt op het spreiden van mensen hier in Nederland. Geen provincie wil dezelfde ellende als Ter Apel. Teveel mensen die nergens terecht kunnen. Zal de nieuwe wet daar daadwerkelijk verandering in gaan aanbrengen: dat vraag ik me af. Of hebben we straks overal kleine ‘Ter Apels’ die met teveel aan mensen zitten die zoveel beter verdienen, maar die we nergens kwijt kunnen. Het is een kluwen aan wol daar in de politiek, links en rechts staan tegenover elkaar en ook binnen de partijen is er grote verdeeldheid. Niemand wil zich hieraan branden en toch is een kleine winst eindelijk behaald voor Ter Apel, die vanaf nu niet meer dan 2000 mensen mag opvangen. Anders volgen er serieuze boetes voor het COA. De rest moet verdeeld over Nederland.

 

Hier in huis is een minipolitiek debat ontstaan tussen mijn tien kleine partijtjes; twee zijn wat groter, twee zijn heel erg klein en de rest hangt er een beetje tussen. Mijn 10 eigenwijze tenen.
Klauwtenen -of ook wel hamertenen- werden ze genoemd door mijn nieuwe voetfysiotherapeute. Ze klauwden zich letterlijk vast aan bestaansrecht en het gevoel om overeind te blijven. Dat ze met dat klauwen juist het tegengestelde effect hadden begrepen mijn teentjes niet zo goed.
Ik liep alleen nog op de buitenrand van mijn voeten met de tenen krom gespannen als een boogveer om zo maar te zorgen voor nog een beetje balans. En de hele dag balanceren op de buitenkant van voeten, met grote spanning in de tenen zorgde weer voor hele andere problemen in de voeten elders. Alles hangt met elkaar samen tenslotte, als de ene spiergroep verkeerd werkt heeft dat vaak grote gevolgen voor de rest van het lijf.
Zo kampte ik het hele najaar met een forse enkelverstuiking die dan weer in de enkel pijn deed, dan weer in de voorvoet, dan weer in de tenen zelf. Ik zei het al, het ene probleem brengt weer een ander met zich mee, minipolitiek in mijn voet. Het probleem -de pijn dus- was een soort rondreizende massa die van hot naar her ging.

En daar was dan een soort Eric van den Burg (azielzaken) in vrouwenoutfit met barefootschoenen*, mijn nieuwe voetfysio. Zij pleitte voor een spreidingswet tussen de tenen en meer ruimte in de schoenen (dus ook ik aan de barefootschoenen) waardoor er weer balans zou komen in de gehele voetstructuur. Jaja dachten mijn tenen eigenwijs, dat plastic ding** tussen de tenen kan nooit voor een betere spreiding zorgen. Links en rechts discussieerden heftig, maar uiteindelijk was ik het die won. Ik: De baas van de politiek! Er was geen ontkomen meer aan, mijn tenen moesten aan de spreiding gaan geloven. En wat ongelofelijk was gebeurde, de spreiding zorgde meteen voor rust en meer balans. Het was echt een miniwonder. Links en rechts keken elkaar verbaasd aan, verwonderd, maar ook heel dankbaar dat dit zo simpel ging.

En nu een paar weken later, met vele oefeningen en een tenenspreider tussen de tenen is er heel snel resultaat. De tenen staan een stuk rechter, het klauwen veel minder en sindsdien ook geen last meer van de voeten, want die staan rechter. De kneuzing is weg en de onderlinge sfeer hersteld zich.

Dat zo’n simpel wetje zulke grote verandering kan betekenen, ik kan alleen maar hopen dat Nederland – met wat simpele oefeningen en een nieuwe wet- dat ook snel gaat meemaken.

 * De term 'barefoot' (blootsvoets) in barefootschoenen heeft veel meer te maken met het gevoel dat de schoenen je geven, dat zo dicht mogelijk in de buurt komt van lopen op blote voeten terwijl je schoenen draagt. Barefootschoenen beperken de natuurlijke beweging van de voeten zo min mogelijk. Daarom worden ze ook vaak 'minimalistische schoenen' genoemd. 

** Ikzelf heb de zachte siliconen teenspreiders van Mooffz aangeraden gekregen. Deze bevallen mij erg goed.
"Teenspreiders zijn een zacht siliconen hulpmiddel, deze bevorderen de stand van de tenen en verbeteren daarmee de voetenfunctionaliteit. Van een scheve naar een rechte grote teen zonder operatie of van een klauw- of hamerteen naar een vlakke teen."  www.alprovi.nl 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb