Genant

Gepubliceerd op 21 april 2023 om 08:16

Oké, ik heb een gênante vraag aan jullie. Hebben jullie dat nou ook dat naarmate je meer CIAP-verschijnselen krijgt ook je bil/sluitspieren niet meer meewerken?

Echt, ik schaam me dood. Ben ik bij mijn fysiotherapeut buikspieren aan het trainen -goed voor de core zegt hij dan – ontsnapt er eentje. PRFFFFFT. Een rode kop als gevolg, veel schaamte -zo ben ik niet opgevoed- en dit overkomt me nooit. Ach, zegt de fysio troostend, dat hoort erbij.  Nou bij mij niet hoor. Ik ben tegen windjes (scheten) laten, zeker in het openbaar.

Maar goed, eenmalig denk je dan. Tot ik bij yoga hetzelfde ervaar. PRFFFTIEEET. Het is geen uitzondering meer.

Het is niet meer heel soms, het overkomt me echt steeds vaker. En altijd in de meest stille en gênante situaties, lijkt het wel.  

Echt, het belemmert mij nu. Ik durf bijna niet meer mijn buikspieren te trainen of naar yoga te gaan. De schaamte gaat overheersen.  En nou niet denken dat ik een doorlopend ruftende vrouw ben, maar juist af en toe die harde geluiden van iets waar ik blijkbaar geen controle meer over heb.

En gister bedacht ik mij opeens… zou het te maken kunnen hebben met CIAP? Lopen daar ook zenuwuiteinden? Googelen bij Wikipedia levert op: ‘De huid van de anus is, net als de lippen, dichtbezet met gevoelszenuwen’. En spierziekten Nederland zegt: ’CIAP is een ziekte in de bedrading van de zenuwen... de sensorische zenuwen koppelen gevoelsinformatie terug naar het centrale zenuwstelsel waardoor wij kunnen voelen… bij CIAP is dit axon beschadigd‘.

Tot zover de theorie die mijn hypothese lijkt te ondersteunen. Net als bij andere lichaamsdelen worden ook de gevoelswaarden van mijn anus aangetast. Dus de beheersing van mijn scheten zou ook steeds minder kunnen worden. Lekker dan……

Ik heb geen idee hoor. Ik ben geen dokter, geen deskundige, maar opvallend is het zeker.

Dus nu ben ik zo benieuwd naar anderen. Hebben jullie dit nou ook? Wie herkent dit? En is er ergens een onderzoek naar gedaan? En nog veel belangrijker…. Is er ook iets tegen te doen? Kan ik weer in vrijheid naar fysio en yoga gaan? Zonder gênante vertoning van ongewenst geluid en soms zelfs geur…. Is er een antischeetstop?

Of… moet ik dit ook maar weer gaan accepteren? Dat het er opeens bij hoort?

Dan heb ik eerst de onderbouwing nodig…. Dus wie oh wie weet de theoretische kant uit te leggen.

Maar goed, ik moet me nu gaan aankleden. Het is vrijdagochtend. Ik moet naar fysio. Het is buikspierendag.  Zal het me lukken om ze in te houden? Zal er geen gênant moment komen? Ik hoop het maar… maar zal voor de zekerheid een rood t-shirt aantrekken, dan valt mijn rode hoofd wat minder op.

 

Vervolg

Tijdens mijn yogales, terwijl we ons in de kaars hijsen, laat ik me toch een keiharde trompetter gaan. Echt niet normaal. Dus schaam, schaam, schaam. Ontspannen lukt niet meer, ik ben alleen maar bezig met stoppen met yoga en fysio. Me opsluiten in mijn huis en er nooit meer uitkomen. 
Aan het einde van de les voel ik me toch verplicht nog even mijn excuses aan te brengen.

Waarop de yogajuf -en tevens fysiotherapeute- zegt: "Zal ik er eens een technische verklaring voor geven? Mensen met pijn spannen onbewust hun bekkenbodem aan. Het gebeurt gewoon. Ze zetten het vast in hun bekken. Zodra er dan extra spanning op het bekken komt, bijvoorbeeld bij een oefening, dan ontsnapt er lucht. Daar kun je dus echt niets aan doen. Een bekkenfysiotherapeut zou je kunnen helpen bij het ontspannen van je bekkenbodem."
Voor mij vielen er wat kwartjes op zijn plek. Het lukt me idd nooit mijn bekken helemaal te ontspannen en dat dat door pijn zou komen had ik al helemaal nooit bedacht. 

Van de groep mag ik gewoon blijven, ondanks alle scheten :) 

 

Docent fysio-pilates bij Omnis te Leusden: Tanja Steinmeijer. 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Alie Vos Bogerd
een jaar geleden

O o Nicolle. Wat een vervelende bijkomstigheid! Ja ik zou me ook erg schamen hoor, als er eentje uit zou floepen. Maar heb dit zelf niet. Dus kan je daar geen definitie van geven helaas. Maar ik snap dat je je schaamt. Het komt altijd voor in een situatie dat het stil is. 🫣

M. Bakkers (neuroloog)
een jaar geleden

Bij veel mensen met een polyneuropathie, en zeker bij bv suikerziekte, werken ook de meer “autonome” zenuwen die bijvoorbeeld de darmen aansturen minder goed
Hierbij kan bijvoorbeeld wisselend plotse diarree of obstipatie optreden
De kringspieren van de bekkenbodem zullen niet zo snel zwak worden door een klassieke (“lengte afhankelijke”, lange zenuwen eerst en ergst aangedaan) polyneuropathie, omdat de zenuwen ernaar toe relatief kort zijn ten opzichte van bv zenuwen naar de voeten
Maar de bekkenbodem wordt wel zwakker bij hogere leeftijd, afgenomen conditie en veel obstipatie helpt ook niet

Ik ben echter bang dat de duloxetine ook een belangrijke factor hierin kan zijn, geeft ook mogelijk wat tragere darmen, obstipatie maar in de eindeloze lijst van bijsluiter staat ook flatulentie….hoewel er ook studies zijn waarbij het juist tegen flatulentie en opgeblazen gevoel bij prikkelbare darm gebruikt wordt!

Met vriendelijke groet,

M. Bakkers
Neuroloog

r de bruin
een jaar geleden

Aha, weer zo'n "ik ben dus niet de enige" moment ;-)
Dank hiervoor, ik heb dit (net als de ciap) al een paar jaar, net als wat M. Bakkers schrijft minder goed werkende darmen. (waarvan ik wel wist dat dit er bij hoorde)
Gelukkig schaamde ik me er niet voor en doe ik yoga via online lessen dus ik kan knetteren wat ik wil ;-)

Joost van Ghert Tupker
6 maanden geleden

Hallo Nicolle, ik heb al meer dan 15 jaar ciap, hoewel het probleem pas 10 jaar een naam heeft. Daarbij ook bilaterale vestibulopathie Ik herken zoveel van je verschijnselen! Wij -2x77- leven heel teruggetrokken en ik wint er lustig op los ( de slechtwerkende darmen dragen toch ook hun steentje bij) Ik verbaas me dat je een kwast vast kan houden. Ik kan niet meer schrijven, pen vast houden, schiet alle kanten op. Sterkte !

Maak jouw eigen website met JouwWeb